τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, βασίλισσα Αννα-Μαρία, Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, Βασιλεύς Κωνσταντίνος, Βασιλέως Κωνσταντίνου,king constantine , Queen Anne-Marie, constantine of greece, anne-marie of greece, τέως Βασιλιάς Κων/νος, Κωνσταντίνος - Άννα Μαρία
Ο Βασιλέας Γεώργιος Β πέθανε αιφνιδίως στις 01/04/1947 από καρδιακή προσβολή. Πολλοί θεώρησαν ότι η είδηση του θανάτου Του ήταν έναν κακόβουλο πρωταπριλιάτικο αστείο, δεδομένου ότι ο Βασιλεύς την ίδια ημέρα είχε εκτελέσει κανονικά τις συναντήσεις που προέβλεπε το πρόγραμμά Του.
τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος |
Ημέρα της κηδείας ορίστηκε η 6/04/1974. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών. Την σωρό του Βασιλέως Γεωργίου Β' ακολούθησαν πεζοί κατά την μεταφορά της από την Μητρόπολη Αθηνών στο κοιμητήριο του Τατοΐου ο αδελφός του εκλιπόντος, Βασιλέας Παύλος καθώς και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος. Παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι ο μόλις 7 ετών Διάδοχος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει της μεγάλης απόστασης που έπρεπε να διανύσει, τελικά ακολούθησε κανονικά όλη την διαδρομή της πομπής.
Σε μετέπειτα συνέντευξη του ο Βασιλέας Κωνσταντίνος θα εξομολογηθεί ότι αυτό που θυμάται έντονα από εκείνη την ημέρα ήταν το θλιμμένο πλήθος, περιγράφοντας την έκπληξή του όταν συνειδητοποίησε ότι ακόμα και οι άντρες από το πλήθος έκλαιγαν.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του βασιλέως Γεωργίου Β′ έγινε το βράδυ της 31ης Μαρτίου 1947, παραμονή του αιφνίδιου θανάτου του, κατά την προβολή της ταινίας «Ερρίκος ο Ε′» στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ.
Ο Γεώργιος, συνοδευόμενος από το διαδοχικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης, την αδελφή του πριγκίπισσα Αικατερίνη και την πριγκίπισσα Νικολάου Ελένη, έμοιαζε καταβεβλημένος καθώς ανέβαινε με καταφανώς ιδιαίτερη προσπάθεια την κεντρική σκάλα του κινηματογράφου, και όσοι τον είδαν εκείνο το βράδυ αντελήφθησαν ότι «ο βασιλεύς δεν ήταν καλά».
Ο βασιλεύς Γεώργιος εργαζόταν, ως συνήθως, από νωρίς το πρωί στο γραφείο του υπογράφοντας διάφορα έγγραφα, διατάγματα και δεχόταν σε ακρόαση πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους του καθώς και μέλη της κυβερνήσεως.
Στις 13:30 περίπου, ανεβαίνοντας την μεγάλη κλίμακα των ανακτόρων για να πάει στην τραπεζαρία όπου θα γευμάτιζε, αισθάνθηκε μια ελαφρά αδιαθεσία και έκανε στάσεις ώστε να πάρει ανάσα.
Φθάνοντας στον πρώτο όροφο, κάθισε για λίγο σε μια καρέκλα που βρισκόταν δίπλα στην κλίμακα και συνέχισε μέχρι την τραπεζαρία όπου ενημέρωσε τον θαλαμηπόλο του ότι δεν επιθυμούσε να γευματίσει και ζήτησε μόνον ένα ζωμό.
Αμέσως κατευθύνθηκε στο μικρό γραφείο του, δίπλα από την τραπεζαρία, και κάθισε σε έναν καναπέ λέγοντας στον θαλαμηπόλο που τον συνόδευε ότι δεν αισθάνεται καθόλου καλά και ζήτησε από την καμαριέρα που βρισκόταν στο γραφείο να του φέρει ένα ποτήρι νερό.
Η καμαριέρα του βασιλέως μπαίνοντας στο γραφείο ύστερα από πολύ λίγο, βρήκε τον Γεώργιο ξαπλωμένο στον καναπέ χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.
Η καμαριέρα αμέσως έσπευσε να ενημερώσει τον θαλαμηπόλο και εκείνος με την σειρά του ενημέρωσε τον υπασπιστή της υπηρεσίας κ. Πάλλη και τους Αυλικούς Δ. Λεβίδη και Μ. Μελά οι οποίοι φθάνοντας στο γραφείο όπου βρισκόταν ο βασιλέας τον βρήκαν σε κωματώδη κατάσταση.
Ύστερα από επανειλημμένες άκαρπες προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τον γιατρό των ανακτόρων κ. Αναστασόπουλο, ειδοποιήθηκε ο γιατρός κ. Κ. Οικονομόπουλος με εντολή να πάει αμέσως στα ανάκτορα. Στις 14:05 φθάνοντας στα ανάκτορα, ο κ. Οικονομόπουλος, ευθύς αμέσως, διαπίστωσε ότι ο βασιλεύς δεν είχε σφυγμό και όλες οι προσπάθειες που έγιναν για ανάνηψη του Γεωργίου δεν κατάφεραν να επαναφέρουν καρδιακό σφυγμό.
Λίγο αργότερα έφθασαν στα ανάκτορα οι γιατροί κ. Πράτσικας και κ. Μαρούλης, και στη συνέχεια ο ιατρός των ανακτόρων κ. Αναστασόπουλος μαζί με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ. Μ. Γεωργόπουλο.
Ήταν όμως πολύ αργά, οι επιστήμονες απλά διαπίστωσαν από κοινού τον θάνατο του Γεωργίου.
Εν τω μεταξύ, έμπιστος των ανακτόρων, ειδοποιούσε τον διάδοχο Παύλο, που βρισκόταν στην οικία του στο Ψυχικό, για το τραγικό συμβάν, και στις 14:25 έφθασε στα ανάκτορα συνοδευόμενος από την πριγκίπισσα Φρειδερίκη.
Ο διάδοχος Παύλος διατήρησε την ψυχραιμία του βλέποντας το άψυχο σώμα του αδελφού του, και παρακάλεσε να μην μεταδοθεί η είδηση του θανάτου του βασιλέως προτού ενημερώσει την κυβέρνηση και συνέστησε να μην φύγει κανείς από τα ανάκτορα.
Στις 15:00, έφθασαν στα ανάκτορα ο πρωθυπουργός κ. Μάξιμος, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι στρατηγοί, η αδελφή του Γεωργίου πριγκίπισσα Αικατερίνη, οι θείες του πριγκίπισσες Ελένη και Αλίκη και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο ενώπιον του νεκρού βασιλέως.
Στις 15:30, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του διαδόχου Παύλου, για να ληφθούν αποφάσεις επί των ζητημάτων που προέκυψαν από τον θάνατο του βασιλέως Γεωργίου.
Αποφασίστηκε η ορκωμοσία του διαδόχου, ως βασιλέως, να γίνει στις 20:00 το ίδιο βράδυ. Επίσης, η ταριχευμένη σορός του Γεωργίου να εκτεθεί από το πρωί της Πέμπτης 04 Απριλίου σε λαϊκό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό ναό και η δε κηδεία να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 06 Απριλίου. Αποφασίστηκε επίσης τρίμηνο πένθος για όλη τη χώρα και εξάμηνο πένθος των ανακτόρων.
Η νεκροψία του βασιλέως πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα στις 18:15 και ακολούθησε η ταρίχευση της σορού του.
Στην έκθεση των γιατρών που συντάχθηκε την επόμενη ημέρα, 02 Απριλίου, περί των αιτιών θανάτου του Γεωργίου, διαγνώστηκε ότι ο θάνατος επήλθε λόγω «συγκοπής της καρδίας συνεπεία αρτηριοσκληρώσεως και θρομβώσεως των στεφανιαίων αρτηριών και ουδεμίαν αλλοίωσις εις τα σπλάχνα παρετηρήθη γεννώσα και την παραμικράν έστω υπόνοιαν δηλητηριάσεως ».
Ορκωμοσία του βασιλέως Παύλου Α
Λίγο πριν τις 20:00, ο βασιλεύς Παύλος έδωσε ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου, της Ιεράς Συνόδου, των βουλευτών και των ανωτάτων αρχών τον κατά το Σύνταγμα κεκανονισμένο όρκο. Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε στην μεγάλη αίθουσα του θρόνου των ανακτόρων Αθηνών και παρέστησαν ο πρόεδρος και τα μέλη της κυβερνήσεως, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής, ογδόντα περίπου βουλευτές που βρίσκονταν στην Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα Μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συμβουλίου, ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού με επικεφαλής του αντιστράτηγους Βεντήρη και Σπηλιοτόπουλο, ανώτατοι αξιωματικοί του Βασιλικού Ναυτικού με επικεφαλής τον ναύαρχο Μεζεδύρη, ανώτατοι αξιωματικοί της Βασιλικής Αεροπορίας με επικεφαλής, οι πληρεξούσιοι υπουργοί και ανώτατοι υπάλληλοι.
Στις 19:55, εισήλθε στην αίθουσα του θρόνου ο βασιλεύς Παύλος φέρων στολή ναυάρχου ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Μάξιμο και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό.
Ο βασιλεύς έλαβε θέση μπροστά από το τραπέζι όπου είχαν τοποθετηθεί το ιερό Ευαγγέλιο και δυο κηροπήγια, έχοντας από δεξιά του τον αρχιεπίσκοπο και από αριστερά τον πρωθυπουργό.
Ευθύς αμέσως ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τον θάνατο του βασιλέως Γεωργίου και την ανάρρηση του Παύλου στο θρόνο ως εξής:
«Μετά βαθυτάτης λύπης αναγγέλω εις ημάς τον αιφνίδιον θάνατον του βασιλέως Γεωργίου του Β′.
Εις τον θρόνον ανέρχεται ο η Α.Μ. ο βασιλεύς Παύλος, ο οποίος θέλει δώσην τον όρκον ενώπιον υμών κατά τα άρθρα 43 και 49 του ισχύοντος Συντάγματος.»
Ακολούθως, ο βασιλεύς Παύλος έδωσε τον όρκο του άρθρου 43 του Συντάγματος, και μετά το τέλος του, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Θεοτόκης αναφώνησε «Ζήτω ο Βασιλεύς», σηματοδοτώντας την αρχή της βασιλείας του Παύλου Α′.
Η Κηδεία και Ταφή του Γεωργίου Β
Η νεκρώσιμη ακολουθία του Γεωργίου τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών στις 06 Απριλίου.
Στις 11:15 ξεκίνησε η νεκρική πομπή μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα πένθους.
Από τον Μητροπολιτικό ναό και μέχρι την οδό Στουρνάρα κατά μήκος μια διαδρομής δυο και πλέον χιλιομέτρων τα πάντα ήταν κατάμεστα από κόσμο.
Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, οι εξώστες των κτηρίων, οι στέγες σπιτιών και καταστημάτων και των δημοσίων κτηρίων ήταν ασφυκτικά γεμάτα από πυκνά πλήθη τα οποία συνωστίζονταν για να παρακολουθήσουν την κηδεία του βασιλέως.
Τη σορό του βασιλέως Γεωργίου Β′ ακολούθησαν πεζοί ο νέος βασιλεύς Παύλος καθώς και ο διάδοχος Κωνσταντίνος.
Ο βασιλεύς Παύλος κράταγε με το αριστερό του χέρι τον Κωνσταντίνο, ο οποίος βάδιζε και αυτός ευθυτενής, με εμφανή την έκπληξη από τις εκδηλώσεις του κόσμου ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του.
Παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι ο μόλις 7 ετών διάδοχος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει της μεγάλης απόστασης που έπρεπε να διανύσει, τελικά ακολούθησε κανονικά όλη την διαδρομή της πομπής.
Η νεκρική πομπή φθάνει στις 12:30 στην διασταύρωση των οδών Πατησίων και Τοσίτσα ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο «Ακρόπολις», όπου και το τέρμα της διαδρομής.
Τρία τεθωρακισμένα αυτοκίνητα του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, ένα εκ των οποίων είχε διασκευασθεί κατάλληλα για να παραλάβει την σορό και να την μεταφέρει στο Τατόι, ανέμεναν στο σημείο εκείνο.
Έξι άνδρες του Βασιλικού Ναυτικού μετέφεραν τη σορό του βασιλέως από τον κιλλίβαντα στο τεθωρακισμένο και στις 12:50 ξεκινούν τα τεθωρακισμένα με προορισμό το βασιλικό κοιμητήριο.
Ακολουθούσαν τα αυτοκίνητα της βασιλικής οικογένειας και των αξιωματούχων των Ανακτόρων και μέσω της οδού Πατησίων, της Λ. Αλεξάνδρας και της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας κατευθύνονται προς το Τατόι.
Καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι και στην Κηφισιά πυκνά πλήθη κόσμου περίμεναν υπομονετικά να αποχαιρετίσουν τον βασιλέα Γεώργιο.
Στις 13:50 η πομπή φθάνει στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου. Σταματάει μπροστά από το Μαυσωλείο και άνδρες του Βασιλικού Ναυτικού κατεβάζουν το φέρετρο από το τεθωρακισμένο.
Σχηματίζεται πομπή με επικεφαλής τον διευθυντή του βασιλικού κτήματος κ. Δρούβα και οδεύει προς το σημείο το οποίο ο ίδιος ο βασιλεύς Γεώργιος είχε επιλέξει να ταφή.
Μέχρι του τάφου προχωρούν και φθάνουν μόνον ο βασιλεύς Παύλος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Ιάκωβος με έναν διάκονο και εκ των Αυλικών ο Τελετάρχης κ. Λεβίδης και ο σταυλάρχης κ. Παπαδιαμαντόπουλος.
τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου